Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online-interjú Sugár Tamás operatőrrel

2010.06.21

 

1. kiváncsi A zsidó államban a nők is hadkötelesek. Hogyan kell ezt a katonai szolgálatot elképzelni? Találkozott ilyen nőkkel?

 • Sugár Tamás Mivel az izraeli hadseregbe betekintésünk nem volt, így sok részletet a női katonaságról nem tudok. Azt tudom, hogy a férfiaknál három év, a nőknél kettő a kötelező katonai szolgálat, és az ország területén bármerre járva női katonákkal minden színtéren ugyanúgy találkozunk, mint a férfi katonákkal. Külső szemlélő számára nincs különbség.

  2. Kinga A tévében hallott hírek minden esetben fedik a valóságot, vagy van azért ferdítés is? Milyen gyakoriak a fegyveres konfliktusok az ellenőrző pontokon?

 • Sugár Tamás Az én tapasztalatom szerint a médiában inkább az izraeli álláspont érvényesül, mint a palesztin, bár természetesen ennek az ellenkezőjére is van példa. Én általában ferdítésnek nem nevezném a híreket, inkább időnként egyoldalúnak. Az alatt a három hónap alatt, amíg szolgálatom tartott, ritkák voltak az ellenőrzési pontokon a fegyveres konfliktusok, bár előfordultak, főleg Ramadán péntekjein. A jelenlegi hírek alapján ezek a konfliktusok gyakoribbak, de erről én is már csak a hírekből értesülök.

  3. KEMMA Köszöntjük szerkesztőségünkben Sugár Tamást, Nagyigmánd református lelkészét, aki nemrégiben tért haza a Szentföldről. Bizonyára rengeteg élménnyel gazdagodott a szolgálat során. Mostantól egy órán át kérdezhetnek a tiszteletes úrtól.

 • Sugár Tamás Nagyon szépen köszönöm a meghívást erre az alkalomra, és a lehetőséget. Egy csodálatos dolog három hónapot a Szentföldön tölteni, bár ennyi idő alatt sok szomorú dolgot is lát az ember. Kíváncsian várom az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

  4. szenthely Azért a nehéz és veszélyes szolgálat mellett bizonyára eljutott néhány szent helyre is. Ezt hogy élte meg?

 • Sugár Tamás Keresztyén emberként, és református lelkészként csodálatos élmény eljutni azokra a helyekre, melyekről a Biblia beszámol, s amelyek Jézus életének és szolgálatának különböző eseményeihez kötődnek. Talán, ha ki lehet emelni, számomra Jeruzsálem nyüzsgése után a Galileai-tó csendes és elgondolkodtató helyszínei voltak a legnagyobb hatással, ezen belül Kapernaum és Taghba.

  5. visszater Ha máskor is felkérnék hasonló küldetésre akár ugyanide, akár más veszélyes helyre, újra vállalná?

 • Sugár Tamás Erre abszolút választ azért nem tudok adni, mert egyfelől egy ilyen kiküldetés nagy hatással van mindenki életére, ugyanakkor családi és munkahelyi kötöttség mellett nagyon meghatározott az, hogy lehet-e erre egyáltalán újra gondolni.

  6. csalad A kedves családja (gondolom nős, vannak gyerekei?) mit szólt a küldetéséhez, hogy bírták a távollétét? És Ön hogy bírta nélkülük?

 • Sugár Tamás Igen, házas vagyok és van két gyermekem. A kiküldetésnek, mint megtiszteltetésnek örültek, és bátorítottak, hogy részt vegyek rajta. Három hónap távol a családtól nem könnyű. Nekem sem volt az és nekik sem, bár a technika sokat segített, hiszen az interneten keresztül mindennapi kapcsolatban voltunk, sőt beszélgetések közben még láthattuk is egymást.

  7. konyv Nem tervezi, hogy könyvet ad ki tapasztalatairól, jó sok fotóval megtűzdelve?

 • Sugár Tamás A könyv gondolata felmerült, bár erre egyelőre ígéretet nem tudok tenni. Alapjául szolgálhatna a rendszeresen vezetett naplóm, ami a blogomon szinte szó szerint elérhető. A választ az fogja megadni, hogy a közeljövőben mennyi időt és energiát tudok erre szánni.

  8. kapcs Alakult ki olyan kapcsolata ottaniakkal, ami személyes folytatást ígér?

 • Sugár Tamás Három hónap alatt sok barátságot lehet kötni. A jeruzsálemi helyszín annyiban különbözött szervezetünk másik öt helyszínétől, hogy még azokban elsődlegesen a helyi kapcsolatokra helyeződött a hangsúly, addig Jeruzsálemben inkább a nemzetközi és békefenntartó szervezetekkel való kapcsolattartásra. Így az én három hónap alatt kialakult barátságaim inkább különböző országokhoz, mint magához Izraelhez és Palesztinához kötődnek. Azt remélem, hogy még lesz lehetőségem eljutni ebbe az országba, talán szebb és békésebb körülmények között.

  9. Francy Öngyilkos merénylőkről hallani folyamatosan. Állítólag már nőket, gyerekeket is rávesznek...Mi igaz ebből?

 • Sugár Tamás Arról, hogy mi alapján szervezik be az öngyilkos merénylőket, nekem nincs információm. A mi szervezetünk a békés és erőszakmentes megoldásért küzdőkkel tartotta a kapcsolatot, mind izraeli, mind palesztin részről. Az öngyilkos merénylet intézménye egy roppant nehéz etikai kérdés. Mint keresztyén református lelkész, mindenképpen azt az álláspontot képviselem, hogy ártatlan embereket elpusztítani – bármilyen okból is – helytelen és bűn. Ugyanakkor azt az oldalát is mindig meg kell nézni a kérdésnek, milyen végső elkeseredés vezethet egy embert odáig, hogy magát robbanóanyaggal teleaggatva vessen véget saját életének és másokénak. Nem elég azt mondani, sztereotípiaként, hogy az iszlám gondolkodásból fakad mindez. Nagyon komoly keserűség kell legyen a háttérben, hogy egy egyébként életvidám palesztin így döntsön.

  10. Balázs Tudom, hogy nagyon komolyan készült különleges hivatására. Jó elméleti tudása van. Számított-e arra, hogy a gyakorlat is ilyen nehéz lesz (izraeli, palesztinai tapasztalatok)?

 • Sugár Tamás A lelkészi szolgálat elsődlegesen a gyakorlatról szól, habár természetesen ehhez szükséges a megfelelő elméleti megalapozás. Az, hogy ez a gyakorlat hol történik, vajon egy magyar faluban vagy Kelet-Jeruzsálemben, az jelenthet különbséget e gyakorlat mindennapi megjelenésében, de nem a komolyságában. Feladatunkat ugyanolyan komolyan kell vennünk, akárhova is hív bennünket a szolgálatunk. Diákkoromban természetesen nem láthattam azt előre, hogy ilyen messzi és szent helyeken is szolgálhatom Isten országát, neki legyen hála érte.

  11. Balázs Személyes tapasztalatai alapján lát-e megoldási lehetőséget a most kialakult gázai humanitárius katasztrófára? (Balázs)

   

 •  
 •  
 •  
 • Sugár Tamás Gázában az izraeli ostrom megindulása előtt is humanitárius krízis volt. Az izraeli hatóságok teljes mértékben kontroll alatt tartották Gáza szárazföldi, tengeri és légi határait. Az elmúlt években ennek eredményeképpen kialakult egy olyan szociális helyzet, melyre a nagyon nagyfokú szegénység és munkanélküliség volt jellemző. A háború ezt a krízishelyzetet tette katasztrófahelyzetté. Az én személyes meglátásom szerint a jelenlegi humanitárius katasztrófahelyzetnek az izraeli támadások megszüntetése és a hadsereg kivonulása vethet véget. Hosszabb távon a palesztin-izraeli béke felé vezető út első állomása pedig a megszállt területek teljes mértékben való átadása lehet a palesztin népnek. Véleményem szerint a két nép közötti béke elérésének elengedhetetlen feltétele az izraeli hatóságok és hadsereg palesztin területekről való teljes kivonása, és számukra az önálló államiság lehetővé tétele.

  12. propag Ön hogyan ítéli meg a mostani háborús helyzetet Gázában? Nekem úgy tűnik, Izrael csak azért engedhet meg ennyit magának, mert elképesztő propaganda háttere van a világban.

 • Sugár Tamás Nagyon szomorú érzéssel tölt el az a rengeteg szenvedés és haláleset, amiről a tudósítások beszámolnak. Nagyon sajnálom az ártatlanul szenvedő lakosságot. Abban a kérdésben, hogy kinek van igaza, és Izrael jogosan vagy jogtalanul lép fel a gázai palesztinok ellen a Hamaszra hivatkozva, nem az én kompetenciám választ adni.

  13. magyar Hogyan jutott ki egy nagyigmándi lelkész Jeruzsálembe? Hogyan viseltetnek a helyiek a külföldiekkel? A három hónap alatt milyen tapasztalatai voltak a palesztin-zsidó viszonnyal kapcsolatban? Valós-e az a helyzet, ami kialakult: csak a politika gerjeszti az ellentéteket, vagy az átlagemberek is utálják egymást? Érzett-e Ön a gázai eseményekből valamit? Lehet-e valamilyen fórumon találkozni, olvasni küldetése élmény, vagy úti beszámolójával? Köszönöm válaszait!!!

 • Sugár Tamás A Magyarországi Református Egyház hirdette meg ezt a lehetőséget, és a Református Zsinat Külügyi Bizottsága döntött két kiküldött mellett 2008-ra. Kollégám Ferenczy Enikő zsinati munkatárs, és jómagam vehettünk ebben részt. A palesztinok nagy szeretettel és bizalommal fordultak felénk, izraeliekkel kevesebb személyes kapcsolatunk volt, és megoszlott a felénk irányuló viselkedésük. Voltak, akik nagy szeretettel fogadtak minket és voltak, akik ellenségként tekintettek ránk. A három hónap tapasztalatai alapján a palesztin zsidóviszony meglehetősen kiélezett volt, feszültségekkel teljes, ami mind a politikában, mind a magánéletben utolérhető. Abból, hogy Gáza most kerül ostrom alá, mi nem láttunk semmit, bár azt, hogy azon a területen komoly szociális és emberjogi problémák vannak, azt tudtuk. Azok a gázai emberek, akikkel alkalmunk volt találkozni és beszélni, nagy elkeseredésüknek adtak hangot. Részletes beszámolóm olvasható a blogomon, melynek címe: www.refeappi.blogol.hu 

  14. KEMMA Köszönjük szépen Sugár Tamásnak, hogy elfáradt szerkesztőségünkben és válaszolt olvasóink kérdéseire.

 • Sugár Tamás Köszönöm én is a lehetőséget, az olvasóknak pedig a kérdéseket. Bízom benne, hogy hamarosan megláthatjuk ennek a jelenlegi konfliktusnak a végét, és a Szentföldön mindenki olyan szabadon és félelemtől mentesen élhet, ahogyan azt Jézus az őt szeretőknek megígérte.                                 Forrás: http://www.kemma.hu

   

   

 •  

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Nincs új bejegyzés.