Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor a Zöld Béka már tényleg csak brekeg...

2011.02.22

A magát környezetvédelmi és közéleti havilapként aposztrofáló Zöld Béka, az ajkai Zöld Alternatíva Szövetség lapjának címoldalán lettem figyelmes az alábbi cikkre, mely velem és főleg Kepli Lajos képviselőtársammal foglalkozik. Örülhetnénk is ennek, hogy végre kap egy kis médianyilvánosságot munkánk és mozgalmunk, főleg címoldalon, de A. Tóth Lajos írása mellőz minden valóságtartalmat... Mivel a magát rendkívül szakmainak tartó szerkesztő valótlanságok halmazából állította össze "vezércikkét", kénytelen voltam telefonon tudatni vele, hogy választhat a sajtóper és a helyreigazítás között - utóbbit ugyanígy címoldalon, azonos terjedelemben és ugyanilyen példányszámban kérjük megtenni. A. Tóth rendkívül ingerült hangon, nem kevés káromkodással körítve tudatta velem, hogy ő csak helyes irányba akart terelni bennünket, és úgy értette cikkében, hogy "az információk visszatartásáról egy Kovács Erika nevű személy tehet", amit persze elfelejtett megemlíteni... Döntsék el Önök, mennyire segítőkész és jóindulatú a szerző... Elgondolkodtató, hogy vajon kinek vagy kiknek az érdekeit védi a magát jobboldalinak valló, nagy környezetvédő... Vajon kinek éri meg pénzelni ezt a rendkívül semmitmondó lapot?

Következzen tehát a rólunk szóló iromány, a szerző helyesírási hibáit javítás nélkül, kiegészítéseimet pirossal kiemelve olvashatják, melyhez Kepli Lajos képviselőtársamnak is lesz még néhány szava... Helyreigazításunkat pedig hamarosan kézhez kapja A. Tóth Lajos, melyet természetesen széles körben mi is nyilvánosságra is hozunk.

"Vörösiszap vagy amit akartok
avagy Ludwig Emiltől Kepli Lajosig

Ludwig Emilt régóta ismerem írásai alapján, hiszen egykor ő volt a Magyar Fórum főszerkesztője. Környezetvédelmi témában nem igen hallottam megnyilatkozni eddig. Most azonban megtette ezt a hitelességére oly sokat adó Magyar Nemzetben. Mivel e témában eddig a brutális dilettantizmus jellemezte a médiát, érdeklődve vettem kézbe a cikket, amely a "Sugárzó anyagok az ajkai tározókban?" - címet viselte. Első mondatában nem kevesebbet állít minthogy: ha nem lett volna gátszakadás, az ország sőt a világ nem tudhatta volna meg, hogy radioaktív bomba ketyeg az iparvárosban.

Ezt az Ajkai Zöld Alternatíva Szövetség nevében kikérjük magunknak, hiszen húsz évvel (sicc - tényleg ezt írta!) ezelőtt mi ezt már a Kurir hasábjain nyilvánosságra hoztuk. (- Hú, mekkora tett ez, kár, hogy kevesen olvasták a Zöld Békához hasonló színvonalú Kurirt...) Sőt a veszprémi vegyipari egyetemmel közösen több, mint 200 családi házban (intézményben, iskolába) mértünk RADONT ami a bomlási folyamat kísérője. Ezt követte az önkormányzat mérése, így kialakult Ajka város radon-térképe. (- Ami valahol ott fekszik a fiókban...) Moldovát idézi -akit nem politikai nézete miatt tisztelünk- egyik könyvéből :-"igaz-e hogy az ajkai panelekbe  meddőhányókról beépített anyag miatt a lakásokban sugárzás mérhető". Először is a panelekbe nem építettek be semmiféle salakanyagot (- ebben egyetértünk, ezt a Jobbik sem állítja),  azt a családi házakba tették(itt mértek a Zöldek radont).A panelekbe már csak azért sem lehet mérhető sugárzás, mivel a radon legnagyobb ellensége a szellőzés. Köztudott viszont,  hogy a panelekben ujjnyi rések tátongnak az illesztéseknél. Végül de nem utolsósorban a tévedéseket és tájékozatlanságot nem sorolva:"bauxizgyártás" ahogy cikkében írja nem létezik a bauxitot bányásszák a timföldet viszont ezzel ellentétben valóban gyártják! ( - Egy vitathatatlan és rendkívül nagy horderejű megállapítás A. Tóth úrtól. Bizony, a növényt meg termesztik, az állatot meg tenyésztik... Köszönjük, ezt nem is sejtettük, ha Ön le nem írja...)

És most jön a narancsködtől elvakult fideszesek számára a katarzis, egy sorstalan kiosztja a Jobbikot a Fidesz-bérenc havilapban:

Kepli Lajossal más a helyzet, az ő kinevezésének örültünk. ( - Ezt felemelő Öntől hallani!) Fiatal, agilis, radikális stb. ( - De túl sokszor üti bele az orrát az Önök dolgaiba, ugye?) Az első csalódásunk akkor volt, amikor a Vörösiszap bizottságot csak harmadszorra sikerült teljes létszámban összehívnia. ( - Egyébként másodszorra sikerült, de egy aprócska tényről megfeledkezik A. Tóth úr: a fideszes bizottsági tagok miatt, akiknek polgármesteri és megyei közgyűlési állásaik is vannak, ezért nem értek rá eljönni a bizottsági ülésre...) Sebaj ez még elment. ( - Köszönjük, hogy előbbiek tükrében megbocsájt!) Amikor viszont a Bar!kád című újságban az fejtegette ,hogy szerinte egy folyamatot kihagynak Ajkán a technológiából akkor már furcsán néztem. Amikor pedig" ráklikkelt", hogy ez csak a reakcióban feleslegessé vált lúg visszanyerése lehet, hanyatt estem. Ugyanis ha a retúrlúg visszanyerést kihagynák a folyamatból, akkor kb. két hét múlva veszteségessé válnának, hiszen a folyamat legdrágább anyaga a kioldáshoz használt cc. (koncentrált) nátronlúg. ( - Jobban tenné, ha akkor szólna hozzá technológiai kérdésekhez, ha ért is hozzá, tisztelt A. Tóth úr!) Tudjuk, hogy bizottságosdit játszani információk hiányában nem könnyű dolog. Ilyenkor az ember pótcselekvésekre kényszerül. ( - Igen, valóban nem könnyű, főleg, ha a bizottságban sem az MSZP, sem a Fidesz nem érdekelt abban, hogy a több évtizedes közös mutyijaik napvilágra kerüljenek) A Bizottság parlamenti megbízatása emígyen kezdődik:"A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárása"... Tehát a fő csapás iránya a felelősség, a felelősök keresése, feltárása lenne. ( - Ezt senki sem vitatja) Ehelyett Lajosunk azután kutakodik hogy kifizették-e már a devecseri romáknak a kártérítést, meg hogy mi az összetétele a kazetták anyagát alkotó salaknak. ( - A. Tóth úr! Ön hazudik! A területen folyó kártérítésekkel, jogi visszaélésekkel nem Kepli Lajos, hanem én foglalkozom. Kepli Lajos szakterülete a környezetvédelem, ezen a területen nagyon szívesen átadja Önnek is tudását. Ráadásul a romák kártérítése - ezúton is szíves elnézését kérve - csak annyiban érdekel minket, hogy miért kapnak némelyek igazságtalanul és aránytalanul több segítséget, mint a közösség tisztességes és hasznos tagjai. Ott még azért nem tartunk, bár Narancsköztársaságban semmi sem lehetetlen, hogy A. Tóth úr határozza meg, hogy mely témákkal foglalkozzon egy országgyűlési képviselő, főleg abban a térségben, ahol él... Akár tetszik Önnek, akár nem, ajkaiként továbbra is foglalkozom a térség lakóinak problémáival, ugyanis ez a kötelességem,  ahogy Kepli Lajos sem fog Öntől engedélyt kérni, hogy mely témákban "kutakodhat".)

Kedves Lajos, az Ajkai Zöldektől nyugodtan kérdezhetsz, hiszen frakciótársad szinte ajtó szomszédunk! (A. Tóth úrnak az elmúlt időszakban minden héten lett volna lehetősége ajkai rendezvényeinken személyesen is konzultálni, ráadásul a telefonszámom és az emailcímem is nyílvános. Nekem valahogy nem jutott eszembe, hogy Öntől kérjek szakmai segítséget... ) Arra kérünk, ne kapirgálj tovább a kazetták tövében, különben a hátad mögött meglépnek, elosonnak az igazi felelősök. ( - Bámulatos logika! Valószínűleg attól "osonnak el az igazi felelősök", mert Kepli Lajos a Környezetvédelmi Bizottság tagjaként, országgyűlési képviselői munkáját végezve kiváncsi a zagytározók tartalmára és a kazetták falát alkotó salak összetételére, eredetére... A Fidesz részéről már más is megkért minket, hogy ne nagyon kutakodjunk, és ne keressünk összefüggéseket az ajkai rákos megbetegedések és a tározók között, főleg ne hozzuk azokat nyilvánosságra. Csodálom az Ön fáradozását, hogy a szőnyeg alá seprésre a nyilvánosság előtt is megkér minket. Hálás Önnek minden ajkai, akinek családtagja hunyt el daganatos megbetegedésben.)

Baráti üdvözlettel:

A. Tóth Lajos

a Zöld Alternatíva Szövetség elnöke 

Kedves "Barátom"!

Leírom még egyszer, nehogy elfelejtse:

választhat a sajtóper és a helyreigazítás között - utóbbit ugyanígy címoldalon, azonos terjedelemben és ugyanilyen példányszámban kérjük megtenni.

A helyreigazításként leközlendő reagálásunkat hamarosan megkapja!

Szebb magyar jövőt és objektív tájékoztatást:

Ferenczi Gábor

ajkai lakos, "szinte ajtószomszéd" - Öntől sokkal jobbra 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ajka.Tűzoltó ut 17

(A.Tóth Lajos, 2015.05.04 13:51)

Nem lesz itt sajtóper! Legfeljebb fogház, amit szegény G.Gyula is kapott !Mit fog érni itéletkor a vörösiszap-bizottság szakvéleménye, szerinted ?