Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levél a magyarországi kereskedelmi láncokhoz

2010.07.14

Levélben fordult a magyar mezőgazdasági kis- és középvállalkozók érdekében a magyarországi kereskedelmi láncokhoz Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő.

Tisztelt Vezérigazgató Úr! 

Mind a pártom programja, mind személyes preferenciáim alapján szívemen viselem a magyar mezőgazdaság helyzetét, ezen belül főként a magyar mezőgazdasági kis,- és közepes termelők (őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, mezőgazdasági szövetkezetek, bt-k, kft-k, egyéni cégek, stb.) piaci és érdekérvényesítési lehetőségeit, melynek során kiemelt figyelmet szentelek a Veszprém megyében, és szűkebb körzetemben, Ajka térségében gazdálkodókra.

Ahhoz azonban, hogy a számomra az országgyűlési képviseletükre bizalmat szavazott gazdák érdekeit megfelelően érvényesíthessem és képviselhessem, elsőként fel kell térképeznem azt, hogy a térségben élő és gazdálkodó KKV szektor milyen feltételekkel és arányban képviselteti magát az általa előállított/megtermelt, a Veszprém megye élelmiszer értékesítésében meghatározó szerepet betöltő nagykereskedelmi áruházláncok kínálatában.

Ezen információk megszerzése, és a képviselői munkám eredményes folytatása érdekében arra kérem a Tisztelt Vezérigazgató urat, hogy az alábbi kérdésekre szíveskedjen a számomra írásban választ adni:

1.) Az Önök Társasága milyen fő szempontok és preferenciák alapján választja ki a mezőgazdasági késztermékek és egykomponensű termékek gyártóit és beszállítóit? Ezen döntésük meghozatala során általában, vagy azonos minőség és azonos/közel hasonló árfekvés alapján előnyt élveznek-e a magyar személyek és a magyar tulajdonú beszállítók?

2.) A beszállítók közötti választás során milyen relevanciával bír az adott vállalkozás volumene, tulajdoni viszonyai, társasági formája? Előnyt élveznek-e a KKV szektor szereplői általában, ill. amennyiben azonos, vagy jobb minőségű terméket azonos, vagy közel azonos feltételek mellett kínálnak?

3.) Átlagosan kb. hány százalékot tesznek ki az Önök mezőgazdasági késztermék, és egykomponensű termékbeszerzése során a magyar beszállítótól származó, Magyarországon termelt áruk? Mekkora ebből a KKV termelői szektor részesedése?

4.) Van-e Önöknek akár helyi, regionális, vagy országos jelentőségű Veszprém megyei beszállítójuk? Ha igen, milyen ennek (ezeknek) a beszállítónak (beszállítóknak) az ágazati, illetve a vállalkozás mérete szerinti besorolása? Van-e közöttük a KKV szektorba tartozó termelő?

5.) Milyen az Önök kapcsolata általánosságban a KKV szektorba tartozó mezőgazdasági termelőkkel?

6.) A mezőgazdasági beszállítókkal való kapcsolatfelvétel általában milyen módon és milyen csatornákon kerül sor az Önök áruházlánca esetében? Melyik félé általában a kezdeményező szerep?

7.) Mekkora a jelentősége az Önök áruházlánca estében annak, hogy hány beszállítóval tudják lefedni az adott mezőgazdasági termék teljes kínálati piacát; tudatosan választják-e meg a beszállítói szerkezetet? Törekednek-e arra, hogy az adott termék teljes palettáját egy beszállítótól szerezzék be, vagy - akár ezen lehetőség megléte esetében is - felosztják-e a beszerzéseiket a különböző vállalkozások között?

8.) Előnyt élvez-e az a beszállító Önöknél, aki hosszabb ideje megbízható - a meghatározott mennyiségben, minőségben és határidőben, egyszóval szerződésszerűen teljesítő - üzleti partnere az áruházláncnak?

9.) Hogyan ítélik meg a mezőgazdasági KKV termelőkkel való üzleti kapcsolatukat?

10.) Rendezettek-e a szerződéses kapcsolataik a mezőgazdasági KKV szektorba tartozó beszállítókkal?

11.) Ezen szerződéses kapcsolataik során mennyiben valósulnak meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvény rendelkezései?

12.) Milyen jogi környezet – mellérendeltség, vagy inkább alárendeltség – jellemzi-e az Önök szerződéses kapcsolatát a mezőgazdasági KKV beszállítóikkal?

13.) Lát-e Ön lehetőséget arra, hogy a mezőgazdasági késztermékek és az egykomponensű termékek beszerzése terén az áruházláncuk szorosabbra fűzze a hazai, illetve a Veszprém megyei KKV termelőkkel való üzleti kapcsolatát, növelve ezzel a szektor beszállításinak volumenét? Főként mely termék/termékek és termékcsoportok esetében van erre az Ön álláspontja szerint esély?

14.) Tervez-e, és ha igen, milyen lépéseket az áruházlánc a KKV termelőkkel/beszállítókkal való szorosabb üzleti kapcsolat felvétele érdekében?

Tájékoztatom a Tisztelt Vezérigazgató urat, hogy a jelen kérdéseket tartalmazó levelemet a Veszprém megyében jelen lévő többi nagykereskedelmi áruházlánc vezetősége részére is megküldtem.

Mielőbbi szíves válaszát várva,

tisztelettel:

Ferenczi Gábor
országgyűlési képviselő
Jobbik Magyarországért Mozgalom

www.barikad.hu - www.jobbik.hu

AJÁNLÓ:

Az Ajkai Jobbik közleménye az építendő Intersparról

Lakossági fórum Ajka-Tósokberénden

Lakossági fórum Ajkán

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.